Under the Dome [Gevangen] | Stephen King

Boeken lezen is van jongs af aan al iets waar ik van houd. Boeken konden bij mij al snel op mijn boekenplanken schitteren omdat ze snel uitgelezen waren.
Under the Dome ofwel Gevangen in het Nederlands is één van de weinige boeken waar ik moeite mee had. Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. Wellicht had ik niet eerst een seizoen van de televisieserie moeten kijken. De serie is buiten de overeenkomst van een aantal karakters en de situatie waarin de karakters zich bevinden geheel anders. Toen ik het nawoord van Stephen King las was ik een klein beetje opgelucht – hij geeft in het nawoord toe dat hij ook een beetje moeite had met het schrijven van het boek.

Maar laat je alsjeblieft niet afschrikken door mijn inleiding of door het aantal pagina’s van het boek (973!) want als je eenmaal in het boek zit kun je niet meer stoppen met lezen.

Under the Dome gaat over een klein dorpje in Amerika, Chester’s Mill. Op een doodgewone dag in oktober verschijnt er plotseling een koepel, die het gehele dorp afsluit van de rest van de wereld. Niemand kan erin en niemand kan eruit. De Amerikaanse regering probeert de koepel op allerlei manieren open te breken, zelfs met raketten maar de koepel is ondoordringbaar.

Ondertussen proberen de dorpelingen in de koepel te overleven. Binnen een korte tijd hebben zij geen elektriciteit meer en word voedsel schaarser. Door een broeikaseffect wordt het zomers warm in de koepel en verslechtert de luchtkwaliteit. De populatie van Chester’s Mill wordt flink uitgedund door de verschillende doden die de Koepel met zich meebrengt (de één nog gruwelijker dan de ander).

Big Jim Rennie (één van de wethouders in Chester’s Mill) ziet zijn kans schoon om de macht te grijpen in het kleine dorpje. Big Jim voert een soort dictatuur waarin de meeste dorpelingen meegaan. Hij is voor hen dan ook hun rots in de branding.
Er is echter een groepje bewoners die het niet eens zijn met het beleid van Big Jim en zien wat voor een schurk hij eigenlijk is. Zij proberen hem met man en macht te stoppen, maar het lijkt erop dat hij zich, samen met zijn politiekorps, overal uit weet te wurmen.

Uiteindelijk is Under the Dome een verhaal over goed en kwaad. Stephen King blijft door het gehele boek je nieuwsgierigheid wekken doordat hij steeds het oogpunt waaruit het verhaal verteld wordt verandert.Hij werkt naar een spannende climax toe, waarbij je je afvraagt of de bewoners van Chester’s Mill ooit nog onder de koepel vandaan zullen komen.

Mocht je nieuwsgierigheid gewekt zijn kun je het boek via bol.com bestellen. Mocht je toch liever de serie willen gaan kijken kan dat via Netflix.

Titel: Under the Dome [Gevangen]
Auteur: Stephen King
Vertaling: Hugo Kuipers
Uitgeverij: Luitingh – Sijthoff B.V.
Jaar: 2009
ISBN: 978 90 245 6434 7

Related posts

Leave a Comment