Sperziebonenstamppotje met lamsworstjes

Sperziebonen zijn wel mijn favoriete groente. Sinds een vriendin van mij ze een keer gewokt heeft met wat knoflook, een uitje en kruiden eten worden ze bij ons in huis bijna iedere week op deze manier gegeten. Normaal gesproken maken we er gewoon lekker rijst en kip bij maar een stamppotje ermee leek me toch ook erg lekker. En inderdaad, het experiment is goed geslaagd!
Schroom dus niet om de sperzieboontjes ook eens te maken als bijgerecht, wellicht voeg je ze dan ook wel toe aan je standaardrepertoire.

 
Ingrediënten voor 2 personen
400 gram sperziebonen
750 gram kruidige aardappelen
1 ui
3 teentjes knoflook
4 lamsworstjes
Kippenbouillonblokje
Olijfolie
Boter
Melk

Schil de aardappelen en zet ze met water op het vuur, laat deze zo’n 20 minuten koken. Maak de sperziebonen schoon door de uiteindes ervan af te snijden. Snijd ze hierna in kleine stukjes en zet ook deze met water op het vuur. De sperziebonen moeten zo’n 5 á 7 minuten koken.

Snipper de ui en de knoflookteentjes. Zodra de sperzieboontjes klaar zijn giet je ze af en moeten ze even gewokt worden. Verhit wat olijfolie in een wok en fruit hierin de ui en de knoflookteentjes aan. Voeg hierna de sperzieboontjes en een verkruimeld kippenbouillonblokje toe. Zelf gebruik ik ze altijd van Knorr omdat ik deze het lekkerste vind. Deze blokjes zijn ook al wat zachter en dat is wel prettig bij het wokken. Blijf net zo lang husselen met de boontjes totdat het bouillonblokje helemaal is opgelost. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je ze eventjes staan totdat de aardappelpuree klaar is.
Sperziebonenstamppot
Giet de aardappelen na 20 minuten af en laat ze op een zacht vuurtje nog even droogkoken. Stamp ze hierna fijn en zet de pan weer op het vuur.  Roer ongeveer 2 eetlepels boter door de aardappelen en een scheutje melk. Blijf roeren en melk toevoegen totdat je tevreden bent over de dikte van de aardappelpuree. Zodra je hier tevreden mee bent kunnen de sperziebonen door de aardappelpuree geroerd worden. Bak hierna de lamsworstjes in ongeveer vijf minuten.

Eet smakelijk!

Related posts

Leave a Comment