Praliné-cheesecake met paaseitjes

Ik ben gek op paaseitjes, en dan het liefste de paaseitjes met praliné-vulling. Normaal gesproken gaan de eitjes in een schaaltje en halen (uiteraard) het einde van de dag niet. Ik wilde er een keer wat anders mee doen en dacht dat een cheesecake met paaseitjes wel een leuk idee zou zijn voor de paasbrunch (het recept kun je uiteraard ook maken zonder de paasei-versiering)

Het eindresultaat smaakte heerlijk maar het uiterlijk had van mij nog wel wat mooier gemogen. Laten we zeggen dat ik in het decoreren van baksels nog geen ster ben! De streepjes over de cheesecake had ik me veel netter voorgesteld maar in de realiteit wilde ik het allemaal veel te snel doen en kwam uiteindelijk de warme chocolade aan de bovenkant van het cornetje zo over m’n hand heen in plaats van op mijn cheesecake. Oeps!
Decoreren is dus echt iets wat ik moet oefenen, maar goed voor nu was de smaak goed en dat vond ik even het belangrijkste.

Ingrediënten
Bodem
250 gram Oreo’s
60 gram boter

Praliné
80 gram suiker
1 el water
220 gram hazelnoten
100 gram melkchocolade
50 gram slagroom

Cheesecake
700 gram roomkaas
210 gram suiker
20 gram bloem
50 ml slagroom
150 gram witte chocolade
1 tl vanille-extract
4 eieren
1 eidooier

Versiering
Praliné-paaseitjes
50 gram witte chocolade

Bodem
Verwarm de oven vast voor op 180ºC. Vet een springvorm (zelf heb ik er één van 26 cm doorsnede gebruikt) licht in en bekleed hem met bakpapier. Verkruimel de Oreo’s en smelt de boter in een pannetje. Zodra de boter gesmolten is roer je de Oreo kruimels erdoor. Bedek de bodem met het koekjesmengsel en zet de vorm in de koelkast.

Praliné
Strooi de suiker in een pannetje en schenk het water erbij. Laat het vervolgens een beetje verkleuren en zodra er flinke bellen tevoorschijn komen voeg je de hazelnoten toe. Roer het nog een tijdje flink door tot je echt ziet dat de suiker gekarameliseerd is en de hazelnoten een beetje aan elkaar gaan plakken. Leg een vel bakpapier op een snijplank of een bord en verdeel hier het hazelnootmengsel over. Laat het afkoelen. Maal de praliné hierna fijn in een keukenmachine of hak het zo fijn mogelijk.
Laat de melkchocolade au bain-marie smelten en roer daarna de slagroom door de chocolade. Mix de praliné en het chocolademengsel met elkaar en giet dit op de koekjesbodem. De vorm hoeft nu niet meer in de koelkast.

Cheesecake
Mix de roomkaas, samen met de suiker in ongeveer twee minuten los. Nu ga je de eieren één voor één toevoegen en tussentijds klop je het mengsel steeds even door. Voeg de slagroom en het vanille-extract toe en meng nog een minuutje. Strooi tot slot de bloem erdoor en laat even zo staan.
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Schenk dit bij het roomkaasmengsel en mix het mengsel voor de laatste keer. Schenk het roomkaasmengsel op de praliné. Nu kan de cheesecake de oven in.
Het beste is om de cheesecake ook au bain-marie te bakken. Dus als je een ovenschaal hebt waar de bakvorm in past zet hem daar dan in en vul de ovenschaal met warm water. Zo wordt de cheesecake geleidelijk gaar en zal de bovenkant niet uitdrogen. Mocht je geen ovenschaal hebben, geen ramp, maar dan moet je de cheesecake iets meer in de gaten houden. Bak de cheesecake anderhalf uur, zet hierna de temperatuur uit en laat de cheesecake nog twee uur in de oven staan. Vervolgens moet de cheesecake nog minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) in de koelkast.

Versiering
Zoals ik al zei ben ik geen ster in het versieren van baksels! Maar ik heb m’n best gedaan =P.
De witte chocolade heb ik gesmolten en met een cornetje heb ik hier dunnen streepjes mee gesproken over de cheesecake. De mensen van de Allerhande hebben een heel duidelijk filmpje over het vouwen van een cornetje.
De paaseitjes heb ik natuurlijk eerst uitgepakt en vervolgens door midden gesneden met een scherp mesje. Dit moet niet al te moeilijk zijn aangezien een paaseitje natuurlijk uit twee stukken bestaat. Deze heb ik vervolgens rondom op de cheesecake geplaatst.

Related posts

Leave a Comment