Londen, mon amour & crème caramel

Een mooie roman waarin je lekker kunt wegdromen en van kunt genieten. Londen, mon amour draait om twee beste vrienden, Mathias en Antoine, die beiden vanuit Parijs verhuizen naar een Franse wijk in Londen. Ze hebben het allebei niet getroffen met de moeders van hun kinderen (Emily en Louis) en besluiten dan ook samen in één huis te gaan wonen en een gezin te vormen.
Het samenwonen zien ze allebei wel zitten maar wel onder voorwaarden van twee regels. Ze zullen nooit een oppas inschakelen en geen minnaressen in huis. Dit vraagt uiteraard om problemen want regels zijn er om gebroken te worden.

Je leert Antoine kennen als een man die graag voor iedereen klaar staat en zichzelf hierin vooral voorbij loopt. Hij schrijft de mooiste liefdesbrieven voor een dierbare vriendin, Sophie. Zij zegt deze door te sturen naar haar geliefde in Parijs maar is dat wel echt zo?
Mathias is een hopeloze romanticus met hoogtevrees. Hij koestert nog een waakvlammetje voor de moeder van zijn dochter, maar wordt al snel hopeloos verliefd op een Franse verslaggeefster die in Londen is voor een rapportage. Hij brengt zichzelf in komische situaties door zijn hoogtevrees en het proberen te ontwijken van de regels van het samenwonen met Antoine.
Ook volgen we de twee mannen tijdens hun dagelijkse leven op Bute Street, waar Antoine en Mathias beiden hun eigen zaak hebben, hun vriendin Sopie een bloemenzaak heeft en hun vriendin Yvonne een leuk eigen restaurantje heeft.

Het verhaal is vlot geschreven en in één hoofdstuk passeer je verschillende karakters en hun gedachtes. Subtiel komt de ene situatie bij een ander karakter weer naar voren. Gesprekken en gedachtes worden als een spraakwaterval naar voren gebracht maar dit leest heerlijk weg.

Bij het bedenken welk recept nou het best bij dit boek zou passen kwamen er verschillende gerechten voorbij. Wellicht een gemixt Frans/Engels ontbijtje, of de gestoomde zalm die Antoine en Mathias zou goed in de vaatwasser (!) kunnen maken. Maar, de crème caramel uit het restaurant van Yvonne trok mijn aandacht het meest. Haar recept werd uiteraard niet gedeeld in het boek maar hieronder vinden jullie mijn versie. Dit heeft nog wat voeten in de aarde gehad aangezien het pas de derde keer gelukt is. Eerst was mijn karamelsaus te hard en daarna te zacht. Maar het is me gelukt!

Crème caramel
Ingrediënten voor 2 personen – bereidingtijd 25 minuten + 2 á 3 uur wachttijd
Voor dit recept heb ik soufflévormpjes van 8,5 cm doorsnede gebruikt.
Crème caramel
60 gram suiker
2,5 dl melk
30 gram basterdsuiker
2 eieren
1 tl vanille-essence of een vanillestokje
Optioneel een scheutje Grand Marnier

Karamelsaus
Vet de soufflévormpjes in met een beetje gesmolten boter. Om de karamelsaus te maken zet je een pannetje op middelhoog vuur (houd ook alvast een maatbeker of glas met een beetje water bij de hand). Strooi een klein laagje suiker in de pan en wacht totdat dit begint op te lossen en een licht bruin kleurtje krijgt. Zodra dit aan de gang is strooi je iedere keer een laagje suiker op het gedeelte wat aan het karameliseren is. Ga hiermee door totdat alle suiker opgelost is en schenk er dan een klein beetje water bij. De karamelsaus zal nu flink gaan borrelen maar dat is niet erg.
Laat het heel eventjes borrelen en schenk dan in beide vormpjes een heel klein laagje karamelsaus (ongeveer een halve centimeter). Tijdens het maken van de karamelsaus kun je de pan af en toe een beetje bewegen. Ga alleen niet roeren in de karamelsaus, de suiker wordt toch alleen maar hard aan je pollepel. Zet vervolgens de vormpjes even in de koelkast of in de vriezer totdat het opgesteven is.

Custard
Zodra de karamelsaus opgesteven is laat je de oven voorverwarmen op 160°C. Zet alvast een pannetje met water op het vuur en zet ook alvast een ovenschaal klaar waarin beide vormpjes passen. De custard wordt straks namelijk au bain marie in de oven gebakken.
Voor de custard gaan we de melk op laag vuur verwarmen tot net onder het kookpunt. Mix tijdens het verwarmen van de melk de eieren, basterdsuiker en vanille ongeveer twee minuten. Roer hierna de warme melk en eventueel een scheutje Grand Marnier erdoor. Voordat we het in de vormpjes gaan schenken moet het custardmengsel nog gezeefd worden. Hierna kan het in de vormpjes gegoten worden. Zet de vormpjes in de ovenschaal en vul de ovenschaal met water. De vormpjes moeten ongeveer tot de helft in het water staan. Bak de custard in ongeveer 30 minuten.
Na het bakken laat je de vormpjes even afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn moeten ze ongeveer twee uur in de koelkast. Wanneer je de crème caramel gaat serveren snijd je even met een scherp mesje langs de rand van het vormpje. Kiep het vormpje om op een bord. Houd het vormpje en het bord samen heel goed vast en schud het even flink op en neer. Als het goed is hoor je een soort FLOP geluid. Dit is een teken dat je crème caramel goed losgelaten is.

Related posts

One Thought to “Londen, mon amour & crème caramel”

  1. Mama

    Mmm ziet er lekker uit. Ik hou me aanbevolen. Tot gauw.

Leave a Comment