Leve de bitterbal!

Als ik denk aan een heerlijke Hollandse snack denk ik meteen aan de bitterbal.  Aangezien Koningsdag morgen een beetje in het water, of zelfs sneeuw, gaat vallen hebben we misschien allemaal wel een beetje behoefte aan dit heerlijke warme balletje.  Helaas kun je bij de meeste snackbars geen bitterballen meer kopen waar de draadjes rundvlees in zitten. Heel jammer want dit maakt ze juist zo lekker! Bij dit recept zitten er in ieder geval wel draadjes vlees in, de ideale bitterbal!

 

 

Voor iedereen die morgen Koningsdag gaat vieren hoop ik dat het zonnetje toch nog een beetje gaat schijnen, zo niet – neem er lekker een Oranjebittertje en een bitterbal bij en je krijgt het vanzelf warm.

Ingrediënten voor ongeveer 30 bitterballen
De bouillon – bereidingstijd ongeveer 4/5 uur
1 flinke winterwortel
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 kleine prei
Runderschenkel
2 mergpijpjes
500 gram runderpoulet
2 blaadjes laurier
Kruidnagel
Foelie
Zout en witte peper
Stuk of 5 á 10 hele peperkorrels
Wat takjes verse peterselie, tijm en rozemarijn
1 liter water
 
De groentes schoonmaken en in grove stukken snijden (het komt uiteindelijk niet in de bitterbal dus het hoeven geen perfecte stukken te zijn). Een pan vullen met een liter water. Voeg hieraan de groente, het vlees en de kruiden toe en zet het op een laag vuurtje. Laat het op dit lage vuurtje zo’n 3 tot vier uur pruttelen.

De ragout – bereidingstijd 15 minuten
60 gram boter
60 gram bloem
6 gram gelatine
Peper
Zout
Nootmuskaat
Worchestershiresaus

Leg de gelatine alvast in een schaaltje water. Giet de bouillon af door een zeef en probeer zoveel mogelijk vlees uit het groentemengsel te plukken. Laat de bouillon vervolgens afkoelen.
Probeer het vlees zo goed mogelijk uit elkaar te trekken met twee vorken zodat er draadjes vlees ontstaat. Dit ga je straks toevoegen aan de ragout.

Smelt de 60 gram boter in een pannetje op laag vuur totdat de boter ietsje bruin is. Hierna voeg je de gezeefde bloem toe en maakt hier al roerend een roux van. Na een paar minuutjes voeg je de bouillon toe aan de roux. Onder langzaam roeren wordt dit een ragout. Je hebt hier wel wat geduld voor nodig, het moet langzaam aan wat dikker worden. Wanneer het op de gewenste dikte is voeg je de draadjes vlees toe. Roer dit door de ragout heen en dan moet de ragout op smaak worden gebracht. Voeg zoveel van de kruiden toe als je zelf lekker vindt. Proef ondertussen en wanneer je de smaak zelf lekker vindt is de ragout klaar. De gelatine uitknijpen en even door de ragout heen roeren. De ragout in een bakje met deksel in de koelkast een nacht laten rusten.

De bitterballen – bereidingstijd 30 minuten
Schaaltje bloemBitterbal 3 - De Lettervreter
Schaaltje met 3 geklopte eieren
Schaaltje met paneermeel

Na een nacht in de koelkast in de ragout goed opgesteven. Om de bitterballen te maken draai je balletjes van de ragout. Je kunt er ongeveer 30 uit de ragout halen.
Om er vervolgens een bitterbal van te maken rol je de balletjes ragout één voor één door de bloem (tot de bal helemaal bedekt is). Hierna rol je hem door de geklutste eieren en je sluit af met de paneermeel. Uiteraard moet de bal hier ook helemaal mee bedekt zijn. De ballen kun je goed bewaren in de vriezer. Mocht je er gelijk een paar willen opeten kun je ze ongeveer een uurtje laten opstijven in de koelkast. Bak ze vervolgens ongeveer 6 á 7 minuten in de frituurpan op 160°C.

Het originele recept van deze bitterballen zijn te vinden op www.bitterballen.net.  Je vindt hier ook nog andere recepten voor bitterballen o.a. vegetarische bitterballen.

 

Related posts

Leave a Comment