HEX | Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt
Op een avond zaten wij thuis naar De Wereld Draait Door te kijken. In één van de items kwam de jonge schrijver, Thomas Olde Heuvelt, aan tafel. Om eerlijk te zijn had ik nog niet eerder van hem gehoord. Uit het gesprek bleek dat er van Thomas in 2013 een boek was uitgekomen, HEX.  Dit boek had in Nederland wel wat exemplaren verkocht maar bleek in de Verenigde Staten een enorme hit te zijn. Thomas heeft ook speciaal voor de Amerikaanse markt het boek herschreven zodat Amerikanen zich kunnen identificeren met het verhaal. Hij was bij De Wereld Draait Door aanwezig omdat hij de rechten van zijn boek aan Warner Bros verkocht heeft (voor een film of een serie). Zowel Stephen King (Carrie, the Shining) en George R.R. Martin (Game of Thrones) zijn lovend over het boek. Met andere woorden Thomas Olde Heuvelt is hot!

HEX blijkt tijdens het gesprek een behoorlijk griezelig boek te zijn. Fans kunnen er niet van slapen als ze het gelezen hebben. Iedereen die mij kent weet dat ik een enorme held (lees: bange schijterd) ben met horrorfilms, verhalen, figuren… ga zo maar door. Vroeger dacht ik dat T-rex een nest aan het bouwen was onder mijn bed en dat de geestverschijning uit de Grudge ieder moment onder mijn deken vandaan kon kruipen. Ik heb het boek besteld en tijdens het lezen van de achterkant gingen mijn haren al recht overeind staan “Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed”.

HEX
Ik heb nog even zitten twijfelen of ik het boek wel zou gaan lezen. Het probleem is een beetje dat ik altijd alles verschrikkelijk eng vind maar het ook allemaal reuze interessant vind. Daarom heb ik het boek maar gewoon opengeslagen en ben het gaan lezen.

HEX speelt zich af in het dorpje Beek, een Hollands dorpje wat aan de rand van een prachtig natuurgebied ligt. Je ontmoet meteen de familie de Graaf in een doodnormale setting. Aan het eind van de dag samenkomen om als gezin te dineren. Niets is minder waar want terwijl ze aan het eten zitten staat er continu een dame in de hoek. Dit blijkt de heks te zijn – Katharina. Je merkt tijdens het lezen dat het gezin dit al heel gewoon vind. Jolanda (de moeder in het gezin de Graaf) heeft zelfs een vaatdoek over haar hoofd gegooid zodat ze haar niet hoeven aankijken.

Katharina blijkt een eeuwenoude heks die al net zo lang door het dorpje Beek doolt. Iedere bewoner van Beek weet dat ze bestaat en er bestaat zelfs een speciale eenheid, HEX, die haar overal volgend op de camerabeelden. De bewoners van Beek houden elkaar op de hoogte via een whatsapp-groep over de locatie van de heks. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid zodat ze haar magie niet kan uitoefenen, want wie het gefluister van de heks hoort zal dit niet overleven.

De oudste zoon van de familie de Graaf, Timo en zijn vrienden proberen Katharina uit haar comfort zone te halen. Zij halen streken met haar uit die van kwaad tot erger gaan en filmen vervolgens haar reactie. Natuurlijk wordt dit door Katharina niet op prijs gesteld en langzaam maar zeker worden de acties van de heks erger en erger. En wat er ook gebeurt haar ogen en mond mogen niet geopend worden!

Griezelig
Er zitten enorm griezelige scènes in het boek en ik heb ’s nachts best vaak eerst even de zaklamp van mijn telefoon aangezet voordat ik uit bed ging terwijl ik het boek aan het lezen was. Toch vond ik zeker de moeite waard. Alle momenten die ik overdag kon vinden heb ik doorgelezen en het boek was binnen een mum van tijd uit. Ik denk zelfs dat ik af en toe nog wat mededogen voor de heks heb gehad.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook lekker griezelen, koop het boek dan via deze link. Of kijk het fragment van De Wereld Draait Door hier.

Related posts

Leave a Comment