De Boekendief | Markus Zusak

Na de laatste bladzijde ben ik een paar minuten stil blijven zitten. De Boekendief maakte indruk op mij. Het boek geeft een gruwelijke oorlog een vernieuwend gezicht en hoewel je het gehele boek al voelt wat er aan zit te komen wil je het niet geloven.

Liesel Meminger is onze Boekendief, haar verhaal wordt verteld vanuit de ogen van de Dood. Het boek speelt zich af een klein stadje in de buurt van München tijdens de woelige oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog. De Dood is geïntrigeerd door Liesel en wil je dan ook meteen alles vertellen waardoor je soms delen van het verhaal meekrijgt die je nog niet helemaal kunt plaatsen.

Liesel en haar broertje Werner zijn onderweg naar Rosa en Hans Hubermann. Tijdens hun reis krijgt Werner ernstige hoestbuien en overlijdt. Liesel en haar moeder laten hem onderweg begraven. Aan het eind van de dienst laat één van de doodgravers een boekje in de sneeuw vallen. Dit zal het eerste boek worden wat Liesel meepakt. Het is het Doodgravershandboek – Een handleiding in twaalf stappen naar succesvol doodgraven. Liesel kan op dat moment nog niet lezen maar dat maakt haar niks uit. Het boek staat voor het moment dat zij haar broertje achterlaat.

In de jaren dat Liesel bij Rosa en Hans woont leert papa Hans haar lezen. Een aantal keer krijgt ze een nieuw boek maar Liesel vind het vooral mooi om boeken te stelen. Ze redt een boek van de brandstapel tijdens de nazi-verbrandingen of breekt in de bibliotheek van de burgemeester in om een boek te stelen.

De boeken lopen als een rode draad door Liesel haar leven. Zo leest ze voor aan de Joodse jongen, Max, die onderduikt bij Rosa en Hans. Ook tijdens bombardementen, in de schuilkelder van de buren, leest ze iedereen voor zodat de aandacht niet volledig op de bommen gericht is.

De Dood neemt je meermaals mee op zijn reizen langs bombardementen waar hij de dolende zielen ophaalt, waarna hij meteen weer terugschakelt naar Liesel en haar familie en vrienden.  Je hoopt het gehele boek dat de Dood Liesel zal sparen. Maar of dat ook zo is?

Nieuwsgierig?
Het boek kun je hier bestellen.

Related posts

Leave a Comment