Asperges à la Flamande

Ik moet bekennen, zelfs met al mijn liefde voor eten, dat ik nog nooit asperges gegeten had. Afgelopen weken was de groente veel in het nieuws en wordt de groente ‘het witte goud’ genoemd. Als een groente zo’n naam krijgt kun je natuurlijk niet achterblijven en moet je ze een keer proberen.

In mijn geheugen probeerde ik te zoeken naar recepten met asperges want deze had ik uiteraard al vaak voorbij zien komen. Het eerste wat in mijn gedachtes opkwam was het klassieke bordje met de plakjes ham erop. Na een beetje zoeken bleek dit recept asperges à la flamande te heten. Stiekem dacht ik dat ik echt een Hollandse manier van asperges bereiden had, blijkt dat de vertaling van de naam asperges op z’n Vlaams betekent. Ach ja, dan maar op z’n Vlaams. Het was trouwens superlekker, vooral met alle smaken bij elkaar. De asperge gaat voortaan mee in de selectie voor de groentes.
 
Ingrediënten voor 2 personen – bereidingstijd 45 minuten
400 gram witte asperges
1 á 2 eieren
50 gram (room)boter
6 plakjes beenham
10 krieltjes
Zout
Suiker
Foelie
Fijngesnipperde peterselie

Als eerste ga je de asperges schoonmaken. Spoel de asperges onder de kraan schoon. Snijd het onderste gedeelte van de asperge af (ongeveer 2cm). Schil hierna de asperges, begin net onder het kopje en schil ze verder naar beneden. Vervolgens schil je de krieltjes en spoel je ze even af onder de kraan.

Kook de eieren ongeveer in 8 minuten. De krieltjes kunnen ook op het vuur, deze moeten ongeveer 15 á 20 minuten koken voordat ze lekker gaar zijn. De asperges zet je op het vuur in een ruime pan water met een beetje zout, suiker en een stukje foelie. De asperges moeten ongeveer een kwartiertje koken.

Terwijl de krieltjes en de asperges koken kunnen de eieren gepeld worden en fijngeprakt worden. De boter ga je langzaam laten smelten in een pannetje of au bain marie. Zorg ervoor dat de boter niet gaat koken. De vaste bestanddelen van de boter zullen dan naar beneden zakken, het bovenste gedeelte van de boter zal helder worden. Giet alleen het heldere gedeelte over in een maatbeker (dit ga je straks over de asperges gieten). Mochten de asperges in de tussentijd gekookt zijn zet dan het vuur uit en laat ze nog even doorgaren in het kookvocht. De krieltjes giet je uiteraard even af als ze klaar zijn met koken.

Als je klaar bent met de boter laat je de asperges even uitlekken op een schone theedoek. In de tussentijd kun je de plakken beenham even verwarmen in het kookvocht van de asperges. Hierna kun je het bord gaan opmaken. Dit kun je natuurlijk helemaal doen naar eigen smaak. De asperges kun je in ieder geval besprenkelen met de boter. Het ei en de peterselie kun je apart serveren of over de asperges.

Eet smakelijk!

 

 

Related posts

Leave a Comment